Istoria cafelei si importanta acesteia
Iti place cafeaua? Obisnuiesti sa te delectezi cu aceasta bautura minunata in fiecare zi? Atunci trebuie sa stii mai multe informatii despre cafea si despre modul in care aceasta a aparut.
Istoria cafelei
Cafeaua a fost descoperita de un pastor etiopian pe nume Kaldi, in secolul IX d. Hr. Acesta a observat care sunt efectele pe care boabele de cafea le aveau asupra caprelor sale asa ca a dus cateva boabe de cafea unor calugari Sufi care locuiau in apropiere. Cu toate astea cercetatorii sustin ca prima oara cand a aparut cafea a fost in secolul al – XVII-lea in scrierile lui Antoine Faustus Nairon.
Primele dovezi documentate istoric despre consumul de cafea au aparut pentru prima data in scrierele unor autori arabi la jumatatea secolului al XV-lea. Boabele de cafea au fost folosite pentru prima data in prepararea unei bauturi care a fost obtinuta din boabele prajite si rasnite, mai exact ca un energizant in timpul ritualurilor religioase.
In doar cativa zeci de ani cafeaua s-a raspandit in Peninsula Arabica , in regiunile inconjuratoare din Persia , dar si in Turcia si in Africa de Nord. Cafeaua a aparut pentru prima data in Venetia in a doua parte a secolului al XVI-lea. De aici s-a raspandit in toate celelalte colturi ale continentului. Prima cafenea a aparut in Roma in anul 1645.
Olandezii sunt toti cei care incep sa importe la scara larga cafeaua in Europa si incep sa o cultive extensiva in coloniile lor. Culturile din insula Java sunt cele care devin principalele surse de cafea pentru piata europeana.
Abia in secolul al XVIII-lea cafeaua ajunge sa fie exportata in Lumea Noua si in acest moment se infiinteaza principalele culturi din Amercia Centrala si din Brazilia. Cafeaua a devenit tot mai cautata si o bautura populara in secolele urmatoare.
In secolul XX, Brazilia este cea mai mare producatoare de cafea din lume. In prezent aproape intreaga productie de cafea vine din America Centrala si din partile tropicale ale Americii de Sud.
Consumul de cafea in utilii 250 de ani este urmatorul: 1750: 600,000 de saci de cafea, 1850: 4 millioane de saci de cafea, 1950: 36 million de saci de cafea, 1995: 94 millioane de saci de cafea, 2000: 103 millioane de saci de cafea.
Cererea pentru cafea este foarte mare iar acest lucru a facut ca bautura faimoasa sa devina obiectul celei de-a doua tranzactii ca importanta si asta dupa produsele petroliere. Cafeaua are un loc important in istorie, in Germania dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cafeaua a devenit un adevarat simbol al reconstructiei economice si este un adevarat miracol economic.
Obiceiuri de consum de cafea din intreaga lume
Mexic: Cafeaua este servita in Mexic in cani de lut si este indulcita cu zahar brun nerafinat, in plus gustul acesteia este imbogatit cu un betisor de scortisoara
Italia: in general italienii servesc cafeaua concentrate dar in doze mici
Irlanda: irlandezii au un mod specific de a consuma cafea, irish coffee, o bautura care contine cafea, whiskey, frisca si zahar. In mod normal aceasta bautura se serveste dupa cina.
Atunci cand doresti cafea boabe proaspat prajita, trebuie sa apeleazi la Proporzioni si vei avea parte de cafeaua pe care o meriti.