BEST Articles - Promovare prin articole. Publica online ARTICOLE Gratuite!
HomeMedicinaCe trebuie să știi despre bolile cardiovasculare

Ce trebuie să știi despre bolile cardiovasculare

Ce trebuie să știi despre bolile cardiovasculare

Inima este cel mai puternic mușchi din organism. Aceasta începe să bată încă din perioada intrauterină și trebuie să avem grijă de ea pe tot parcursul vieții.

Avem parte de 100.000 de bătăi de inimă pe zi și de 2,5 miliarde de bătăi de inimă într-o viață de 70 de ani. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate a populației atât în țările dezvoltate din punct de vedere economic cât și pentru cele în curs de dezvoltare.

Bolile de inimă pot afecta valvele, mușchiul sau țesuturile din interiorul sau din jurul inimii. Cel mai frecvent, insa, bolile cardiovasculare se datorează îmbătrânirii vaselor de sânge.

Ateroamele  sunt prezente pe pereții interiori ai arterelor și se formează din cauza depozitelor de colesterol. Atunci când acestea cresc, se îngustează vasele sanguine și nu mai permit alimentarea cu sânge a organelor vitale.

Cum funcționează inima?

Inima pompează sânge în organism cu fiecare bătaie. Aceasta bate de aproximativ 70 de ori pe minut dar valoarea ei se dublează în timpul excercitiului fizic sau în momentele în care simți o emoție extremă.

Sângele este pompat spre toate organele si tesuturile prin sistemul circulator care cuprinde vasele marí (aorta si arterele mari) dar si cele mai mici ramificatii – capilarele.

Ce sunt bolile cardiovasculare?

Termenul de boli cardiovasculare se referă la mai multe tipuri de boli ale inimii. Cea mai frecventă boală este cea coronariană, cea care poate să provoace, în timp, infarctul miocardic.  Alte tipuri de boli de inimă pot implica valvele cardiace, muschiul inimii sau pericardul, toate putand duce la insuficiente cardiaca. Tot afectiuni cardiace sunt si aritmiile sau blocurile de conducere. Anumite persoane se nasc cu boala de inima și trebuie să o trateze pe toată durata vieții, aceasta categorie aparte este reprezentata de bolile congenitale.

Care sunt semnele și simptomele bolilor cardiace

Simptomele variază în funcție de boala de inima. Unele persoane pot simți mult timp disconfort în piept, oboseala, lipsa de aer, palpitatii, ameteli, in timp ce la alti pacienti, debutul este dramatic cu infarct, accident vascular sau chiar moarte subita.

O persoană care suferă un infarct de miocard poate avea mai multe simptome printre care putem enumera:

  • Durere sau disconfort toracic care nu trece cu ușurință
  • Durere sau disconfort la nivelul mandibulei, a gâtului sau a spatelui
  • Dificultate în respirație
  • Slăbiciune
  • Senzație de cap ușor
  • Greață sau transpirații reci
  • Durere la nivelul brațelor sau a umărului
  • Palpitatii, pierderea starii de constienta.

Mogos Med este clinica care are grijă de tine

Mogos Med este clinica în care poți avea parte de analize complexe și specifice problemelor cardiovasculare, precum ecocardiografía standard, ecocardiografía avansata prin tehnici speciale (4D, speckle tracking, tissue Doppler), ecografia Doppler arteriala, venoasa, de carotide.

Dr Alina Crăciun Mirescu este medic primar cardiolog cu cea mai inalta certificare europeană EACVI in ecocardiografie standard, in tehnici speciale, in ecografie transesofagiana. Avand la dispozitie echipamentele cele mai performante, veti avea parte de o abordare completa a problemelor cardiace sau vasculare cu care va confruntati pentru a fase preventia bolii de inima, a complicatiilor si pentru un tratament precoce, corect si complet.

Share With: