Ce este kinetoterapia și care sunt beneficiile oferite
Kinetoterapia implică exerciții fizice care sunt practicate pentru menținerea unei forme fizice bune dar și pentru tratarea unor afecțiuni așa cum ar fi: dureri musculare, gută sau obezitate.
Cum a apărut kinetoterapia
Încă din atichitate se foloseau sisteme de gimnastică care cuprindeau exerciții de ținută, lupta cu sabia, aruncarea suliței și a discului, alergare, box, aruncarea cu piatră, înot sau sărituri.
Hipocrat este marele medic al antichității grecești care a construit primul spital în insula Kos. Acesta a studiat efecele fiziologice ale gimnasticii și ale masajului și a definit sănătatea că fiind un echilibru între exercițiile fizice și alimentație.
Hipocrat susține că exercițiul fizic și masajul influențează în mod favorabil respirația, metabolismul, circulația sangvină și echilibrează activitatea sistemului nervos central.
Ce este kinetoterapia
Kinetoterapia este considerată terapie prin mișcare. Aceasta se folosește de tehnici pentru recuperarea medicală somato-funcțională și constă într-un ansamblu de tehnici și de metode care au în centru exercițiul fizic.
Care sunt formele și obiectivele kinetoterapiei?
Kinetoterapia are trei forme, și anume: primară, secundată și terțiară.
Kinetoterapia primară se referă la utilizarea exercițiului fizic, tehnicile și metodele care pot preveni îmbolnăvirile. Gimnastică de înviorare, activitățile în aer liber, plimbările, activitățile de timp liber competiționale și necompetitionale.
Kinetoterapia secundară are rolul de a preveni complicațiile îmbolnăvirilor și cea terțiară poate preveni apariția sechelelor în urmă imbolnarivilor care ar putea determina dizabilități motorii sau psihice.
Principalele obiective ale kinetoterapiei sunt:
- Relaxarea
- Corectarea posturii și aliniamentului corporal
- Reeducarea sensibilității
- Creșterea capacității la effort
- Creșterea forței și a rezistenței musculare
- Îmbunătățirea coordonării, controlului neuro-muscular al mișcării și echilibrului
Tehnologia de ultima ora a permis utilizarea acesteia în kinetoterapie pentru măsurarea neuro-musculo-articulară care va ajută la evaluarea pacientului și la personalizarea tratamentului acestuia.
Când este necesară kinetoterapia?
Kinetoterapia este necesară atunci când se dorește corectarea posturii la copii și la adolescenți. În situații posttraumatice sau posoperatorii kinetoterapia este un mijloc de baza în recuperarea tuturor funcțiilor afectate.
În cazul afecțiunilor neurologice se vor vedea ameliorări doar cu ajutorul kinetoterapiei. Această este necesară și în cazul femeilor care își doresc să rămână însărcinate deoarece contribuie la pregătirea unui tonus general bun și echilibrat pentru sarcina iar asta este un obiectiv foarte important. În timpul sarcinii kinetoterapia are obiectivul de a facilita sarcina iar după naștere, vei putea ajunge cu mai mare ușurință la valorile normale.
Cu ajutorul kinetoterapiei se pot gestiona afecțiunile cardiac și hepatice. Persoanele care au suferit un miocard sau o proceedura cardiacă pot beneficia de kinetoterapie pentru recuperarea și pentru revenirea la funcționarea normală cotidiană. Chiar și în cazul problemelor pulmonare, kinetoterapia te poate ajută și îți poate îmbunătăți calitatea vieții.
Pe măsură ce înaintezi în varsă poți dezvoltă artrită, osteoporoză sau poți avea nevoie de înlocuirea unei articulații. Kinetoterapia te ajută să îți recuperezi cu succes mobilitatea și că problemele ce apar odată cu înaintarea în vârstă să fie de domeniul trecutului.
Apelează cu încredere la Prokinetic
Prokinetic este clinică la care poți apela cu încredere și vei avea parte de cele mai bune rezultate.